lördag 20 juni 2009

Ma Moran

Kate Barker

Alla har vi väl hört talas om Ma Barker, gangstermorsan som härjade vilt i USA under depressionen och som förevigats genom låten Ma Baker av Boney M? Tillsammans med sina fyra söner planerade och utförde de bakrån och kidnappningar runtom i USA. Våldsamma uppgörelser med polisen avslutade sagan om den kriminella familjen. De sköts alla till döds i Florida 1935.

Judy Moran

I Australien har de en egen version av Ma Barker. Hon heter Judy Moran. Hennes man och söner har redan fallit offer för det våldsamma liv de valt. Hennes eget öde har nu hunnit ifatt henne. Hon står åtalad för mord, trots sina egna bedyrelser om att hon alltid skyggat för våldet i hennes familj, att hon fördömt det.

Skillnaderna mellan de två kvinnorna är enorm. Kate Barker levde i fattigdom, bitter och trött på att bli trampad på. Judy Moran lever i lyx som en av australiens gangsterhöjdare. Där Ma Barker var en manshaftig (till sättet) person som även utåt eggade hennes söner att ta för sig, stjäla, kidnappa och anse att de hade rätt till det är Ma Moran mer sofistikerad. Hon visar sig inte offentligt utan att vara stylad, hennes liv är glamoröst , hon har inspirerat till en tv-serie och hon har skrivit böcker i vilka hon beskriver det svåra liv hon haft i de råbarkade männens sfär. Det är som en akt i tre delar. Inledningen, den intrigfulla mitten och sedan det storslagna avslutet. Är det dags för tredje akten nu, tro?

1 kommentar:

Bika sa...

sv: haha, ja det är inte helt fy skam att bygga med lego inte :) tur att man har barn i lego-ålder. *ehrm* :D