fredag 8 maj 2009

Värdelöst?

Det finns ett ord som figurerar bland ungdomarna här i stan. Eller kanske är det bara i de kvarter jag vistas? Hur som helst gillar jag ordet. Det är inkorrekt, det är påhittat och det är egentligen ett uttryck för hur lathet kan förändra språket. Ändå gillar jag det. Jag, ordpolisen nummer ett. För mig betyder ordet det lägsta av innebördens mening, den absolut mest betonade varianten av det. Jag tror inte ungdomarna menar det på det sättet, men jag skulle använda det så om jag någon gång hemfaller till att prata som en fjortis.

Ovärt. Mer än värdelöst... Ovärt.

4 kommentarer:

Mija sa...

Ouch! Jag använder ordet... :$ Vi kanske får ta ett samtal nån dag, så ska jag lära dig fler fjortis-ord, jag har ju en lillasyster som undervisar mig. ;)
Hoppas du får en bra kväll =)
Kramar!

~Sol~ sa...

Mija,
jaaaa, då kan vi jämföra din syrras vokabulär med de jag hör från de i min närhet. *S* Och jag tror att jag själv ska börja använda det ordet. Jupp, det ska jag. När något känns verkligen pissigt. =)

Ha en suverän kväll, vännen.
Kramar

A sa...

Det finns även ett annat uttryck som grundar sig i fjortiskulturen - "Orka"

Exempel:

Orka klä på sig = Varför ska jag ta på mig kläder? Jag orkar inte göra det.

Ovärt och orka är bra uttryck. :)
Jag läste förresten inne på AlltOmBarn's hemsida att man som vuxen kan göra ett test där på ungdomars uttryck. Hur mycket av dessa som man egentligen förstår innebörden av. Jag hade ett fel. Börjar min Smurf röra sig med det uttrycket, ska jag skylla på att jag inte ännu har kommit till det kapitlet än.

~Sol~ sa...

Jag använder mig av orka jag också. *S* Det blir lätt så att man plockar upp ord man tycker funkar även för en själv. *S*

Jag måste gå göra det där testet. Jag har en rätt bra uppfattning, tror jag iaf nu, så det borde inte vara allt för svårt. =)