söndag 29 mars 2009

Mongoler


Det folkslaget har intresserat mig länge. Inte dagens mongoler då, eftersom de verkar rätt nöjda med att springa omkring på sin stäpp och käka helstekt murmeldjur, men forntidens mongoler... Djingis Khan gjorde det omöjliga. Han tog en samling trätande stammar och enade dem till ett folk, mongoler. Han tränade upp detta folk till skickliga krigare som stred med okonventionella metoder. Detta gav dem ett stort övertag i konflikter och snart hade de lagt stora delar av Asien under sig. Djingis Khans erövringar började 1209 och vid hans död 1227 var riket större än vad både Romarriket och Alexander den stores riken varit.

Djingis Khan var en brutal, hård och hänsynslös man som ledde sitt folk att visa upp liknande egenskaper i sin framfart. Han porträtteras ofta som enbart sådan och han
var sådan, men det finns alltid fler sidor än man ser. Djingis Khan uppmuntrade sina undersåtar att lära sig läsa och skriva trots att han själv var analfabet, han tillät religionsfrihet i sina domäner, han gav order om att hantverkare, vetenskapmän och andra tillgångar till riket skulle skonas i erövringarna som ofta lämnade många döda efter sig och han avskydde nepotism, dvs han vägrade utnämna någon till en post för att de var släkt med honom eller någon han kände. Hans män blev befordrade efter sina kunskaper och bedrifter, inte vem de var tjenis med.

Mongolerna var ända in i Europa och härjade. De besegrade armé efter armé i sin framfart. Först krossade de de ryska furstendömen som låg i deras väg, sedan tog de sig an den österrikiska armén som även den tillintetgjordes. Tyska, polska och tjeckiska soldater ställde sig mot mongolerna i staden Legnica i Polen 1241, men blev även de besegrade. Bägge sidor led stora nederlag, men mongolerna hade ändå övertaget. Ett bud om dåvarande Khagan (storkhan) Ögedeis död ändrade dock på detta. Mongolerna valde att vända om för att några av de höga befälhavarna hade intressen i valet av ny Khagan i sitt eget rike. Europa var räddat.

Undrar hur välden sett ut om Ögedei varit ung, frisk och kry?

4 kommentarer:

Anna sa...

Vad insatt du är! Och ja, det ÄR intressant!

~Sol~ sa...

Rockern, jag är som sagt intresserad av mongolernas framfart i världen under den eran och då läser jag allt jag råkar på om det. *S*

Ullis sa...

han är lite fascistoid!! rätt man på rätt plats, inget jävla trams! och du vet ju hur mitt sinne älskar fascism :D

och Khan har alltid varit en idol.. iofs, nu är ju jag galen i barbariska saker och folk som är brutala.. det gör mig helt till mig i trasorna..

Djing, Djing, Djinghis Khan, hej vänner hå vänner hej vänner försten vinner.
Djing Djing Djingis Khan- han rider, de strider, han rider-hela tiden..
Jordens bäst översatta låt, helt och fullt baserat på textraden "och varje tjej han kände förr fick följa med till hans tält. Att ingen av dem kände för att säga nej var väl snällt?"

~Sol~ sa...

Ladyn, ahahahahahaha...

Hur osannolikt det än låter så är mina två favvosar genom tiderna just sagda Djingis Khan och sedan är det Dalai Lama. Fnula på den du. *asg*