måndag 2 mars 2009

Luras


Nu är det inte långt kvar tills den första april. Ja, ja, många kommer att skaka på huvudet och säga "men det är ju en hel månad dit!", men ärligt... Januari och februari har bara svischat förbi. Troligen kommer mars också att göra det och rätt vad det är står vi där och funderar på om allt någon säger den dagen är någon form av knasigt lurendrejeri.

Jag brukar läsa VLT den dagen, bara för att se om jag kan klura ut vad de försöker lura i läsarna. Jag måste erkänna att det är skrämmande lätt och att VLT tydligen anser sina läsare ovanligt godtrogna. Kanske var det bättre förr...?


1957 sände BBC ett program om spagettiträd. De visade hur växtförädling garanterade att alla spagettistrån var lika långa, hur de tunna spagettistråna skördades från träden, hur människorna glatt bar sin skörd och sedan lade ut den för att torka i solen. Det gynnsamma vårvädret i Schweiz hade resulterat i en rekordstor skörd och hade dessutom föranlett att den så fruktade spagettisnytbaggen i stort sett försvunnit. I slutet av dokumentären satt programledaren under en stor almenacka där dagens datum visades. Trots det ringde många, många... främst män. De ville antingen ha besked om vart man kunde införskaffa sig ett sådant träd eller få bevis för att deras fruar hade fel när de slog vad om att spagetti görs på mjöl, olja och vatten.

Orson Wells lurades också. Inte på 1 april, men väl på Halloween. Världarnas krig torde vara ett välkänt begrepp, speciellt efter att den filmatiserades igen, nu med Tom Cruise i huvudrollen. Tänk att sitta vid radion 1938, att först få höra några nyhetsliknande inslag om en invasion från rymden och sedan läser Orson Wells upp pjäsen som om den vore verklig. Det var många som fick panik den gången. Mer skrämmande Halloween är nog svårt att hitta...


Brukar du luras den 1 april?

Vilket är det bästa luret du upplevt?

2 kommentarer:

älskadedotra sa...

jag luras iaf INTE när jag säger att rostad macka , jordnötssmör o hallonsylt var supergott !!!!!

kommer nog o köpa hem den ... fler gånger än en *S*

kram o tack

~Sol~ sa...

Hahahahaha, gör så du. Annars finns det ju ofta här hemma, så det är bara att komma och snylta. =)
Kram