söndag 1 februari 2009

Modeord

I dagens samhälle har det gått mode i ord. Det har kanske alltid varit så, men förr var det mest byråkrater eller ungdomar som stod för överanvändandet av ord.

Här och nu använder var och varannan människa ord som personlig utveckling, insikt och inre resa. Jag säger inte att det ordet representerar är dåligt, utan det jag betonar är att orden i sig förr var "öronmärkta" av en eller några få yrkeskårer och dessa var ofta antingen inom vården eller new-age-rörelsen. Man hör idag ord som personliga-, livs-, mentala coacher från Greta i kassan, Bernt på biblioteket och Sara på förskolan. Begreppen har spridit sig till hela samhället, som i sin tur omfamnat dem som en slags räddning.

För många är det en räddning i vårt stressade samhälle. Absolut. Då är det värt massor. Bra coacher ska ha en eloge! Men sen finns det coacher som är förklädda jönsar som humbugar för att profitera på sådana som redan mår dåligt. Några kurser här, några diplom där och vips - en livscoach har anlänt. Kraven är väldigt låga för en sådan, för mottagaren, livsavgörande position i någons liv.

Om man sedan ser till vad det är som egentligen lärs ut visar det sig ofta vara baserat på sunt förnuft. Många har tappat fotfästet och då även kontakten med sitt logiska och sunda tänkande. De stressar omkring i sin förvirring och har glömt hur man pluggar in i rätt tänk. Om coachen visar dem vägen tillbaka är han som sagt värd en eloge. Om han däremot gör gällande att han ger dem en frälsning genom att erbjuda dem något revolutionerande är han värd en spark där solen inte skiner.

Kanske skulle man istället kalla detta ett återvändande till det enkla istället för alla ord som nu blivit mode?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du ska vara glad att du inte kommit mer i kontakt med IT-världen... där finns det modeord i överflöd och det uppfinns hela tiden nya ord på samma företeelse bara för att visa att man har en lite ny vinkel på något, eller att man gör något "eget". Moln verkar vara populärt just nu *hmm*

Precis samma sak som händer inom coaching antar jag. Det är nya ord på gammalt tänk... nämligen sunt förnuft som du ju säger. Sen är det lite olika inrikting på det hela och man har därför en ny vinkel, eller gjort något "eget" och kan sälja det.

Lättlurade köpare finns det alltid! Fast, det är många (mig inkluderat) som går med skygglappar och behöver lite hjälp på traven att tänka efter, lyfta blicken och tänka sunt och förnuftigt. Så för många är det säkert en frälsning att få ledning.

~Sol~ sa...

Äsch, IT-världen är väl för nördar. ;)

Jag säger inte att coachingen i sig är fel, den verkar många behöva, men man kan låta bli att låtsas som om det man håller på med är nytt och revolutionerande.

Jag vill inte använda orde lättlurad. Dessa människor mår dåligt och behöver hjälp att se klart igen. Lättpåverkade är nog en mer korrekt beskrivning.