måndag 25 januari 2010

Aspirin

När jag var liten var den aspirin den enda värktabletten vi hade hemma. Troligen för att det var den enda sorten morsan kände igen när hon som nyanländ medborgare av detta land gick ner till apoteket för att hitta något som dämpade den oundvikliga huvudvärk man får som småbarnsförälder, men oavsett anledning var det den sorten som fanns i medicinskåpet.

Nyligen läste jag om forskning gjord om Spanska sjukan, den influensa som 1918 kraftigt decimerade världens befolkningsantal. Tillsammans med världskriget gjorde det sitt bästa för att utrota mänkligheten, faktiskt. Hur som helst, i den artikel jag läste nämde de just aspirin.

På den tiden ansågs aspirin vara ett mirakelmedel. På sitt sätt var det nog det också, även om läkarkåren kanske såg aningen övermodigt på dess effekter. Patienter med spanska sjukan kunde få 1000 mg/tredje timme. På en dag blev det alltså 25 abletter. Idag vet vi bättre än då vad bieffekter av medicin är, så det finns nog ingen som läser detta som inte reagerar på den höga dosen. Då? Nej, de pillertrillade för glatta livet.

Karen Starko är den forskare som inriktat sig på att ta reda på aspirinets verkan på dessa patienter. En konsekvens av att äta för mycket aspirin är att man kan få blod i lungorna. Det har fastslagits att relativt många av de behandlade patienterna hade just det. Man är osäker på om detta i sig varit dödande, om de dukat under för influensan eller om det var en kombination. Starko forskar nu mera intensivt för att få ett svar på detta.

Är det bara jag som ställer sig frågande till varför man forskar om detta? 1918 är nästan ett sekel sedan. 92 år har gått sedan dessa människor dog. Medicinska rön är idag tusenfalt bättre än då. Tekniken har utvecklats så mycket att det knappt ens liknar det som fanns då. Kunskapen har ökat explosionsartat. Trots detta och trots omfattande forskning och analysering av Spanska sjukan har man inte hittat någon bot för den varianten av influensa. Spelar det idag någon roll om patienterna dött av Spanska sjukan eller om de blivit medicinförgiftade? Vilken nytta har man av forskning som inte ger svar eller bot om influensan och forskning om en medicin som man idag vet bieffekter av och därför inte längre används som mirakelmedicin i hiskeliga doser?

2 kommentarer:

Meta sa...

aspirin var då vad alvedon är i dag. en mirakelmedicin man kan ge till allt. Ångest, sömnproblem, värk, kissnödighet, oro... allt.. till och med på dödsbädden ordinerar våra sköterskor och läkare : alvedon... yeeey.. tänka sig att det aldrig kommer längre än så..

~Sol~ sa...

Meta - Ja, vad säger man? Det finns likheter. Men samtidigt är alvedon ett smärtstillande som man ändå har relativ god uppfattning om dosering och eventuella bieffekter, så man blir inte förgiftad av det. Men sådant som anses vara mirakelmedicin kommer alltid att finnas. Nya rön, du vet... Folk blir alldeles till sig.