måndag 31 maj 2010

Att köpa en dammsugare


Förra gången jag köpte en dammsugare var det ett panikköp. Jag hade nyligen flyttat hit, hade ingen aning om hur jag skulle kunna möblera lägenheten eftersom jag valde att lämna allt som blivit trasigt, omaka och nedslitet under de år jag bott med exet, var luspank och allt runt omkring var kaos. Dammsugare var ett måste, så billig det bara gick var en nödvändighet och att införskaffa en då jag hade skjuts var tvunget. Ingen eftertanke där inte!

Den dammsugaren tjänade mig troget i sju år. Nu har den dock gått i graven och måste ersättas. I min enfald trodde jag att det skulle bli lika lätt att skaffa en ny som det var att skaffa den förra, dvs kolla reklamblad, se ut en billig sak, skaffa skjuts, åka dit, köpa dammsugaren och sen vara hemma inom 30 minuter. Men jag hade glömt en sak. Nu för tiden går det till så här...


Jag påtalar att jag behöver en ny dammsugare och frågar Honom om han kan skjutsa mig. Snäll som Han är lovar han att göra det. Vi åker till en butik som enligt reklamen har rea på dammsugare. Vi tittar, jag är nöjd, jag bestämmer mig för att köpa en. Han ser chockad ut, argumenterar för att titta på fler ställen, tröttar ut mig med sina argument och vi åker därifrån.


Nästa gång vi är iväg utspelar sig samma scenario. Han påtalar att det är bättre att köpa kända märken med tanke på tillgången på dammsugarpåsar. Jag påtalar i mitt ställe att dammsugarpåsar.se har de flesta märken, även de obskyra. Han är inte övertygad. Utmattad och less slänger jag på måfå ur mig att jag funderar på en påslös dammsugare. Det där fundersamma uttrycket i hans ögon börjar lysa. Jag inser mitt misstag, men det är för sent. Vi åker därifrån och han söker för- och nackdelar med påslösa dammsugare på nätet.


Tredje gången vi är i en butik som har dammsugare smyger jag ifrån honom för att kolla lite själv. Jag hittar en hyfsat billig som verkar bra. OK, jag vet inte ett smack om dammsugare, men den verkade ha bra effekt, den hade påsar som finns att köpa i de flesta butiker och den var inte ett stort schabrak som tar upp hela städskåpet. Sen hittade Han mig...


Vi åkte naturligtvis därifrån utan. Jag orkade inte argumentera. Mitt behov av dammsugare har Han tills vidare löst genom att regelbundet köra över sin till mig. Jag kan även låna grannarnas vid behov. Idag ringde Han för att fråga om något annat och i slutet av samtalet säger han att vi kan åka och titta efter en dammsugare idag igen. Jag suckade djupt inom mig. Men visst.

Denna gång ska vi till den butik som tillhandahållit de flesta av hans hushållsmaskiner. Han känner de som jobbar där vid det här laget eftersom han inför varje nytt inköp varit dit flera gånger och pratar om olika modeller och funktioner etc innan han bestämt sig för vad han vill ha. Jag har en känsla av att jag ikväll äntligen kommer att ha en egen dammsugare igen. Men är den fan dyrare än jag tänkt får han betala mellanskillnaden!

4 kommentarer:

ullrika sa...

när det gäller hushållsmaskiner har jag lärt mig att dyrare alltid är bättre. t ex är en dyrare dammsugare effektivare, smidigare att använda, tystare, släpper ut mindre damm bakvägen osv osv. dessutom är den ofta mindre ful, men det är bara en positiv effekt av kalaset iofs!

~Sol~ sa...

Jo, klart det oftast är bättre att köpa den lite dyrare varianten, men ibland har likviderna en del att säga till om. =)

Klara sa...

Finns ett flertal ställen som säljer dammsugarpåsar. Brukar använda www.mrdustbag.se som har otroligt många modeller.

~Sol~ sa...

Klara - Tack för tipset! Jag köpte extra nu när jag införskaffade dammsugaren, men det är bra att ha till framtida behov. =)